Про нас

Що впливає на ефективність сільських домогосподарств

Що впливає на ефективність сільських домогосподарств

Нижче наведено мій аналіз проблем села та їх причин, виходячи з різних статистичних даних чи наукових статей. Джерелами інформації стали:

- Опитування «Соціально-економічне становище сучасного українського села» Інституту Горшеніна за 2011 та 2013 рр.

-  Іванюта В.Ф. Методологічні підходи до оцінки та подолання бідності сільського населення // Економіка АПК. – 2008. - №6. – С. 41-43.

-  Рябоконь В.П. Основні напрями соціально – економічної перебудови та розвитку українського села // Економіка АПК. – 2008. - №6. – С. 86-89.

- Соціально-економічні проблеми розвитку сільських територій: http://topknowledge.ru/arkhiv/722-sotsialno-ekonomichni-problemi-rozvitku-silskikh-teritorij.html

та інші результати наукових досліджень, які вже нічого нового не додавали, а тільки підтверджували до цього визначене.

Маю власний досвід тривалого життя в селі (приблизно 17 років), допомоги по домогосподарству,  праці в теплицях, вирощування культур на площах від 6 до 20 га, співпраця з великими фермерськими господарствами на полях в сотні гектар. Але однією і основною проблемою з цього досвіду можна виділити тільки збут вирощеною продукції. Через це, цьому питанню буде приділено окрему увагу. Що цікаво, в інших вищенаведених джерелах аналізу проблем селян таке питання не підіймається.

Не будемо розглядати усі наявні проблеми на селі, а сконцентруємось тільки на тих причинах, які впливають на ефективність  домогосподарства  чи фермерства:

1. Завдяки високоефективній техніці обробка землі більше не потребує мільйонів робочих рук, а там, де потребує, використовується наймана праця сезонних робітників.

2. Відсутність стимулювання підвищення рівня продуктивної зайнятості, створення додаткових робочих місць у сільській місцевості та підвищення рівня доходів.

3. Недостатній рівнь розвитку інфраструктури аграрного ринку.

4. Тінізація та монополізація каналів реалізації сільськогосподарської продукції.

5. Проведення неефективної державної політики щодо створення умов для розвитку кооперативних та інших некомерційних об’єднань сільськогосподарських товаровиробників у сфері заготівлі, переробці та реалізації сільськогосподарської  продукції.

6. Недостатнє стимулюванням впровадження інноваційних технологій та інвестицій в аграрне виробництво.

 

Наслідками таких проблем можна виділити наступні явища:

1. Населення сільських районів втрачає економічну основу свого існування.

2. Сільський ринок праці має проблем зайнятості та безробіття.

3. Відтік з села кадрів, що мають знання та навики застосування сучасних технологій та методів ефективного господарювання.

4. Знизився демографічно-відтворювальний процес на селі, активізувалась міграція сільської молоді за кордон.

5. Низький професійно-кваліфікаційний рівень осіб що залишились в селі.

6. Апатія жителів села до процесів управління.

7. Ресурсів вистачає тільки для існування і не вистачає для розвитку.

8. Створюється соціальна напруга на селі.

9. Відбувається занепад та руйнація українського села.

Завданням цього огляду було виявити проблеми та їх наслідки, що відносяться до роботи домогосподарств та дрібних фермерських господарств на селі. Можливі шляхи вирішення цих проблемних питань спробую розглянути та запропонувати трохи згодом. Мої професійні навички дозволяють вести практичні дії саме у сфері сільського господарства та аграрного виробництва. Ось чому не розглядаю інші гострі соціальні питання села, такі як погані дороги, проблеми бюджетної сфери (лікарні, школи), наркоманію, погіршення кримінальної ситуації (крадіж) та інше. Оперативно впливати на ці проблеми особисто в мене не має компетенції. Але головне з чогось почати, а до якого рівня це може розвинутись - покаже практика.>

Дякую за увагу і був би радий почути вашу думку, відносно запропонованого переліку проблем та їх наслідків у сільських домогосподарствах.

Олександр.

<< Вернуться на предыдущую страницу